Roddels en eer

[ wist je dat | dit doe je bij eergeweld ]
 
"Weet je waar ik echt genoeg van heb? Dat iedereen altijd zo over iedereen zit te kletsen: zo van die is echt al geen maagd enzo of die heeft een vriend (ook als het gewoon niet waar is !!!). Denk ik: ga even chillen ofzo. Wat kan mij dat nou schelen wat een andere meid doet? En straks wordt haar vader of broer of zo boos, krijgt ze misschien klappen omdat ze denken dat ze nu niet meer kan gaan trouwen. Hoor ik steeds vaker. Denk ik steeds: als iedereen nou niet zo zou praten over elkaar: die meid weet zelf wat ze doet, en als zij geen maagd of zo wil blijven: moet ze dat zelf weten. Waarom gaat iedereen zich er altijd mee zitten bemoeien???" Quote forum hababam.nl
 
Roddelen: het gebeurt veel en het is altijd vervelend. Soms zijn de roddels heel erg heftig. Bijvoorbeeld als er geroddeld wordt over dat je met een jongen bent gezien, dat je verkering hebt of dat je geen maagd meer bent. Soms is het waar maar heel vaak ook niet. In ieder geval wil je dat het roddelen stopt. Vooral ook omdat je familie er last van kan krijgen. Bijvoorbeeld: je broer wordt erop aangesproken dat jij gisteren met een jongen bent gezien. Ze pesten hem hierom. En nu wordt je broer weer kwaad op jou.
 
Eergeweld
Door roddel kan de goede naam van de familie worden aangetast. Als de eer van de familie wordt aangetast door roddels, zullen veel families er alles aan doen om deze roddels te stoppen. Soms wordt er dwang of zelfs geweld gebruikt. Dit noemen we eergerelateerde geweld of eergeweld.

Voorbeelden:
- Streng controleren (mobiel afpakken, nooit alleen weg mogen)
- Opsluiten (niet meer de deur uit mogen)
- Bedreigen
- Gedwongen worden om te trouwen
- Mishandeling
- Verstoting
- Streng controleren (mobiel afpakken, nooit alleen weg mogen)
- Opsluiten (niet meer de deur uit mogen)
- Bedreigen
- Gedwongen worden om te trouwen
- Mishandeling
- Verstoting
- Soms wordt een meisje vermoord (eerwraak). Soms pleegt ze zelfmoord om de eer te zuiveren of om de familie niet verder te schande te maken. Dit moet natuurlijk worden voorkomen! 
 
Wist je dat
- Er wordt veel geroddeld over meisjes dat ze geen maagd meer zijn. Maar het is helemaal niet te controleren of een meisje maagd is. Het maagdenvlies is een randje weefsel (dus geen vlies) dat de vagina niet afsluit.
  Veel meisjes bloeden dan ook niet als ze de eerste keer seks hebben met een jongen. Dus het is onmogelijk om te controleren of een meisje maagd is of niet. Net als bij jongens.
- Download hier een gratis betrouwbare folder over het maagdenvlies van het kenniscentrum voor seksualiteit:
http://www.rutgersnissogroep.nl/shop/brochure-feiten-en-fabels-over-het-maagdenvlies/download
- Roddels zijn heel vaak niet waar of half waar.
- Soms worden meisjes bedreigd met de dood door hun eigen familie. De familie wil zo de eer van de familie (goede naam van de familie) zuiveren. Dit noemen we eerwraak. De politie schat dat er ongeveer 15 mensen
  (ook mannen en jongens) per jaar in Nederland het slachtoffer worden van eerwraak.
- De Koran keurt roddelen ernstig af.
 
En de Profeet (???? ??????) zei:” De beste dienaren van Allah zijn diegenen, die, wanneer zij gezien worden, Allah gedenken. De slechtste dienaren van Allah zijn degenen die kwade roddel verspreiden en daarmee verdeeldheid onder hun vrienden zaaien en problemen voor onschuldige mensen veroorzaken.” (Overgeleverd door Ahamd: Hadith Sahih Isnad)
 
- Soms worden meisjes gestuurd naar Turkije omdat er veel over hen geroddeld wordt.
- Sommige mensen denken dat eerwraak een typisch islamitisch verschijnsel is. Dat is niet waar: het is een cultureel verschijnsel. Eerwraak komt ook voor bij christenen, moslims en hindoes en ook bij niet-gelovigen.
- Eerwraak en uithuwelijking worden door veel islamitische geleerden beschouwd als on-islamitisch.
- Wil je meer lezen over eer, eergeweld en eerwraak? Ga naar http://www.watiseer.nl/
 
" Over seksualiteit, relaties, zwangerschap, bevalling en opvoeding krijgen zij vaak nauwelijks relevante informatie overgedragen. Nog altijd is bijvoorbeeld het misverstand wijdverbreid dat bij een ontmaagding altijd een bloeding optreedt." - Aysel Çaliskan (samen met Jet Bussemaker)
 
" Mensenrechten zijn universeel. Ze gelden voor iedereen ter wereld. Je mag zelf weten welke religie je aanhangt en welke mening je uit. Ook heeft ieder individu bijvoorbeeld recht op onderwijs of op een baan. Toch worden de mensenrechten overal ter wereld geschonden. Mensen mogen hun gedachtegoed niet uitdragen of geen onderwijs volgen. Vrouwen worden uitgehuwelijkt of verstoten. Of erger: ze vallen ten prooi aan hun eigen familie die zich wil wreken omwille van de eer. Vrouwen worden mishandeld of vermoord om zo de geschonden familie eer te zuiveren." - Yeter Akin, een van de oprichters van Verdwaalde Gezichten, organisatie die zich inzet tegen eerwraak.
- Lees de hele column van Yeter op: http://www.verdwaaldegezichten.nl
 
Wat kun je doen?
Voorkom roddels:
- Vertel geen persoonlijke geheimen aan iemand die je niet helemaal vertrouwt.
- Wees voorzichtig met de informatie over jezelf op Facebook, Twitter, Hyves of een internetforum. Hoe meer informatie je over jezelf geeft, hoe meer reden tot roddel je mensen geeft.
  Zorg er eventueel voor dat mensen geen info op 'jouw prikbord’ op Facebook kunnen zetten of dat ze niet kunnen ‘krabbelen’ op Hyves. Je kunt dit bij je instellingen veranderen.
- Laat geen sexy foto’s van jezelf maken die kunnen zorgen voor roddels.
- Roddel zelf ook niet: dan hebben mensen minder aanleiding om over jou te roddelen.
- Wordt er over jou geroddeld? Het kan handig zijn om je een tijdje zo onopvallend mogelijk te gedragen, zodat de roddels minder worden.Wat moet je doen als je met eergeweld te maken hebt 
 
Dit doe je bij eergeweld
1. Zet je eigen veiligheid voorop en zoek hulp
Het komt voor dat je familie of anderen vinden dat jij de eer van de familie schendt. Ze kunnen druk op je gaan uitoefenen. Bijvoorbeeld om te trouwen. Of ze kunnen je opsluiten of terugsturen naar het land waar je familie vandaan komt. Soms kan je zelfs met de dood worden bedreigd. Wanneer dit voorkomt, is het belangrijk om je eigen veiligheid voorop te zetten en hulp te zoeken.
 
2. Voel jij je dreiging? Ga naar de politie!
Schakel de politie in als je acuut bedreigd wordt door je familie. Bel 112. Als het geen spoed is, kun je 0900 8844 bellen. Je wordt doorgeschakeld naar de politie in jouw regio. De politie is 24 uur per dag bereikbaar en vindt jouw veiligheid en die van anderen het belangrijkste. Ze bieden bescherming, hulp en advies. Je kunt bij de politie aangifte doen van geweld of bedreiging. Eventueel houden ze de daders aan. Je kunt geweld ook alleen melden. Ook kun je de politie raadplegen over wat je het beste kunt doen. Er is namelijk bij de politie een aandachtsfunctionaris eergerelateerd geweld. Dit is een politievrouw of politieman die ervaring heeft met families waarin eergeweld speelt en die weet hoe je dit voorkomt. Zij zetten geen stappen buiten jou om.
 
3. Praat met iemand die je kan vertrouwen
Het is belangrijk dat je met iemand praat die je kan vertrouwen: iemand waarvan je weet dat hij of zij geen geheimen doorvertelt. En die je niet verraadt en je steunt. Bijvoorbeeld een goede vriend(in) of een docent. Als je zeker weet dat deze persoon jouw geheim niet zomaar doorvertelt, kun je vertellen waar je mee zit. Misschien heeft deze persoon wel een goed advies of wil deze persoon wel voor jou bemiddelen met je familie. Let op: als je jouw verhaal vertelt aan een tante, nichtje of ander familielid moet je wel zeker weten dat je hen kunt vertrouwen en dat zij aan jouw kant staan! 
 
4. Zorg dat de roddels niet verder verspreid worden
Praat alleen met mensen die je echt kunt vertrouwen! Vriendinnen zijn helaas niet altijd te vertrouwen. Vertel het alleen aan een vriendin waarvan je zeker weet dat zij het vertrouwen waard is. Een leerlingenbegeleider of vertrouwenspersoon op school is juist wél te vertrouwen. Die kan je wellicht helpen met het stoppen van de roddels.
 
5. Schakel een hulpverlener in
Ga naar het Steunpunt Huiselijk Geweld. Zij kunnen je advies geven en verwijzen naar instellingen voor hulp en bescherming. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals hulp via internetof hulp op school . Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste adressen.
 
6. Ben je bang dat je naar het buitenland wordt gestuurd?
Download hier het noodplan: http://www.yourright2choose.nl/sites/default/files/noodplan.pdf
 
Tips op het forum van Hababam.nl
- "Je moet je er niets van aantrekken..als je ouders je vertrouwen, zullen ze ook geen twijfels hebben;"
- "Waarschijnlijk bevind je je in een omgeving met leeftijdscategorie 16-20. Vragen over onderwerpen en roddels passeren op een gegeven moment wel zijn rage. Maak je geen zorgen;"
- "Ga niet teveel om met mensen die roddelen. Mensen die over een ander roddelen, zullen ook over jou roddelen."
MoVisie Kinderpostzegels VSB Fonds Marokko Media