Verliefd, verloofd, getrouwd?

[ wist je dat | wat kun je doen ]
 
"Ik moest me verloven met mijn neef. Met Mustafa die anderhalf jaar ouder was dan ik en haast als een broer voor mij was. We hadden als kleine kinderen met elkaar gespeeld, hij had me vaak gevoerd of mijn neus afgeveegd. En nu moeten we ons verloven en later trouwen? Dat kan toch niet waar zijn?"
Bron: Ayse "Een bruid van thuis, het verhaal van een gedwongen huwelijk"
 
Je bent super verliefd. Je wilt graag met je vriend(in)je zijn. Maar dat gaat niet. Je familie vindt dat niet oké. Of zijn familie vindt het niet oké. Je kunt dus niet trouwen met grote liefde. En daar kan je je heel erg unhappy bij voelen!
 
Wat veel voorkomt: je familie wil graag dat je gaat trouwen. Hij is de perfecte kandidaat, zegt iedereen. Maar jij ziet hem niet zitten. Je wilt eigenlijk niet hem trouwen. Het kiezen van een juiste (huwelijks)partner is niet gemakkelijk. Het is een keuze waar jij zelf in ieder geval achter moet staan. Als je gaat trouwen, betekent dat namelijk dat je veel met je partner gaat delen. Een belangrijke keuze dus!
Meer lezen over jouw partner, jouw keuze? Ga naar Your right 2 choose
 
Wist je dit?
- Veel gedwongen huwelijken hebben te maken met conflicten en echtscheiding.
- Veel meiden willen trouwen met iemand uit hun eigen cultuur. Ook de meeste ouders willen dat hun dochter trouwt met iemand uit de eigen cultuur.
   Maar verliefd worden heb je niet altijd in de hand: soms word je toch verliefd op iemand uit een andere cultuur.
- Veel meiden hebben een relatie voor het huwelijk maar hun familie mag dat niet weten.
- Iemand dwingen om te trouwen kan heel subtiel zijn. Soms heb je gewoon het gevoel dat je geen nee kunt zeggen.
- In Nederland zijn er geen cijfers hoe vaak gedwongen huwelijken voorkomen. In Engeland zijn die cijfers er wel: in 2010 zijn er
  1735 gevallen van huwelijksdwang geregistreerd. Maar in werkelijkheid zijn het er veel meer: niet iedereen zoekt namelijk hulp.
- Iemand dwingen om te trouwen wordt niet goed gevonden in de islam.
 
De Profeet (???? ??????) heeft gezegd:"De weduwe en de gescheiden vrouw mogen niet worden uitgehuwelijkt, tenzij zij het bevel hiertoe hebben geven, en de maagd mag niet uitgehuwelijkt worden totdat haar toestemming is verkregen."(Al-Boekhaarie). Dit wordt sterk benadrukt door Imam Boekhaarie. Hij gaf een van zijn hoofdstukken in zijn Sahih de volgende betekenis:"Wanneer een man zijn dochter uithuwelijkt terwijl zij er een afkeer van heeft, dan zal het huwelijk ongedaan worden gemaakt."
 
"Ieder individu, man of vrouw, heeft het recht om zelf een partner te kiezen om mee te leven, een partner te kiezen uit liefde. Het schenden van dat recht is het schenden van een fundamenteel mensenrecht." - Schrijfster Halima
Lees haar column op hallokezban.nl
 
Wat kun je doen?
Praat erover
Blijf er niet alleen mee zitten! Praat erover met iemand die je kan vertrouwen en die niet over je zal gaan roddelen! Bijvoorbeeld een zus, tante of goede vriendin. Heb je die niet in de buurt? Dan kun je anoniem hierover praten op internet of bij een hulpverlener. Klik dan hier
 
Bang voor een enkeltje Turkije?
Ben je bang dat je tijdens de vakantie in Turkije wordt achtergelaten? Of dat je daar gedwongen wordt om te trouwen? Kijk dan http://www.yourright2choose.nl/hulp-en-advies lees wat je kan doen om dit te voorkomen.
 
Verliefd op een meisje
Sommige meiden worden verliefd op een meisje. In iedere tijd en iedere cultuur, komt dit voor. Bijna zo’n 10 % van de meiden valt (ook) op meiden. Je bent dus zeker niet de enige!
Blijf er niet alleen mee zitten! Praat erover met iemand die je kan vertrouwen en die niet over je zal gaan roddelen! Bijvoorbeeld een zus, tante of goede vriendin. Heb je die niet in de buurt? Dan kun je anoniem hierover praten op internet of bij een hulpverlener. Klik dan hier

- Meer hier over weten? Check www.allesovergay.nl ;
- Meer meiden ontmoeten zoals jij? Check www.respect2love.nl of www.expreszo.nl ;
- Zit je met vragen? Check www.veilige-haven.nl
MoVisie Kinderpostzegels VSB Fonds Marokko Media