Wat als je niet meer wilt leven?

[ wist je dat | wat kun je doen ]

“ Ik had een vriendin die zelfmoord wilde plegen, ze heeft tabletjes ingenomen. Dat kwam omdat ze wat met een jongen had en die jongen maakte het uit. Toen heeft ze mij gebeld om te zeggen dat ze pillen ging slikken. Ik heb gelijk een vriend gebeld en die is naar haar toegegaan. Toen ging ze naar het ziekenhuis. Ik was echt geschokt, ik had het nog nooit meegemaakt. En dat ze mij belde om te zeggen dat ze tabletten in wilde nemen, om te zeggen dat ze dood wilde!
Ik was heel erg geschrokken. Ze heeft er nu spijt van, dat ze zoiets heeft gedaan.” Selay (Uit: Wel en wee, B. Salverdo)

Weet je niet meer hoe je verder moet? Misschien denk je wel dat het beter is als je er niet meer bent. Je hebt nergens meer zin in. Je denkt erover om uit het leven te stappen.
 
Herken je dit?
Bijna één op de drie jongeren heeft er wel eens aan gedacht om niet meer te leven. Heel vaak gaan die gedachten na een tijdje vanzelf weer weg. Soms blijft de gedachte steeds terug komen in je hoofd. Je denkt er de hele dag aan, ook als je die gedachte probeert te onderdrukken. Wil je weten of dit bij jou het geval is?
Test je zelf, helemaal anoniem: www.113online.nl 
Wist je dat?
Het helpt om te praten over je gedachten over niet meer kunnen leven. Het kan enorm opluchten om te vertellen over de gedachten waar je de hele tijd mee rondloopt.
Hulpverleners (denk aan schoolmaatschappelijk werkers, psychologen etc.) hebben net als de huisarts een geheimhoudingsplicht. Ze mogen niet zomaar informatie doorvertellen. Lees meer over geheimhoudingsplicht.
Je kunt bij 113Online terecht voor hulp via internet en de telefoon. Dit is helemaal anoniem. Alles wat je vertelt is vertrouwelijk! Ga naar www.113online.nl
In sommige Bollywood-films wordt zelfmoord getoond als een oplossing voor problemen. Maar dat klopt niet! Zelfmoord is geen oplossing. Hulp vragen wel. Veel Bollywood-sterren denken er net zo over, ook zij vinden zelfmoord geen oplossing.
 
WAAR OF NIET WAAR?
Als mensen niet meer willen leven, doen ze soms een poging tot zelfmoord. Zelfmoord betekent dat een persoon zichzelf het leven ontneemt. Over zelfmoord doen veel fabels de ronde. Check hier de feiten.
Zelfmoord komt niet voor onder Moslims
NIET WAAR: Zowel in Turkije als in Marokko en in andere islamitische landen komt zelfmoord voor. Turkse meiden in Nederland doen zelfs vaker een zelfmoordpoging dan andere meiden.
 
Zelfmoord is typisch Hindoestaans
NIET WAAR: Overal op de wereld komt het voor dat sommige mensen zichzelf van het leven beroven. In India komt het wel vaker voor. 
 
Een meisje dat een zelfmoordpoging doet, wil gewoon dood
NIET WAAR: Soms ziet een meisje gewoon geen uitweg meer voor haar problemen. Ze weet niet meer hoe ze verder moet leven, maar ze wil liever ook niet dood. Het liefste wat ze wil, is een ander leven en geen pijn meer hebben. Dit meisje heeft dus dringend hulp nodig van professionals. Lees hier wat jij voor haar kan doen. 
 
Meiden van Turkse en Hindoestaanse afkomst doen vaker een zelfmoordpoging
WAAR: Onderzoekers denken dat dit komt omdat deze meiden minder ruimte hebben om hun eigen keuzes te maken. Als je moet trouwen met iemand die jij niet wil of als je niet met je grote liefde mag trouwen, kan je hier erg ongelukkig van worden.
 
Mensen die roepen dat ze zelfmoord plegen, doen dat niet echt
NIET WAAR: Mensen die denken aan zelfmoord, geven vaak eerst signalen af in hun omgeving. Ze zeggen bijvoorbeeld ‘Ik wil dood’ of ‘Jullie zullen me straks missen’. Deze mensen kunnen zeker een zelfmoordpoging doen. 
 
Als je zelfmoord wil plegen, kan niemand jou meer helpen
NIET WAAR: Er zijn verschillende hulpverleners bij wie je je verhaal kwijt kan en die een luisterend oor kunnen bieden. Klik hier voor de mogelijkheden.
 
Mensen die zelfmoord willen plegen, zijn gek
NIET WAAR: Mensen die denken aan zelfmoord zijn niet gek. Ze zien alleen geen oplossing meer voor hun problemen. Ze willen het leven dat ze nu hebben niet meer leiden. Vaak is er ook sprake van een depressie.
Meer weten over zelfmoord? Ga naar http://www.113online.nl/clienten/jongeren.  
 
Wat kun je doen?
Praat erover
Het is erg belangrijk dat je hier niet in je eentje mee blijft zitten. Praten over jouw gedachten lijkt misschien eng, maar het kan erg opluchten. Blijf er dus niet alleen mee zitten! En bedenk dat je zeker niet de enige bent die denkt aan niet meer willen leven: vooral bij jongeren komt dit veel voor.
 
Ga hulp zoeken
Er zijn verschillende manieren om hulp te zoeken. Je kunt hulp zoeken bij iemand die je goed kent, maar ook hulp via telefoon of hulp via internet is mogelijk. Je kunt ook met je huisarts of het maatschappelijk werk gaan praten: die kunnen jou verder helpen.
 
Lees dit verhaal
Nu zit je misschien in een diep dal, maar bedenk dat het straks weer anders kan zijn. Lees hier http://forums.hababam.nl/showthread.php?t=133631 het verhaal van de persoon die dacht aan zelfmoord, maar koos voor het leven.
MoVisie Kinderpostzegels VSB Fonds Marokko Media